Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Az Bulutlu
Bursa
19°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 17°C

Edebiyat ve öykü tutkunları Nilüfer’de bir araya geldi

Edebiyat ve öykü tutkunları Nilüfer’de bir araya geldi
15 Şubat 2025 22:25
423
A+
A-

Nilüfer Belediyesi ve Bursa Yazın ve Sanat Derneği (BUYAZ) iş birliğiyle düzenlenen Dünya Öykü Günü etkinliği, edebiyatseverlerin yoğun ilgisiyle Nâzım Hikmet Kültürevi Balaban Salonu’nda gerçekleştirildi. Gecede, edebiyata katkılarından dolayı yazar Nazmi Bayrı’ya “BUYAZ Öykü Onur Ödülü” takdim edildi.

BUYAZ Başkanı Bülent Elitok, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, BUYAZ Öykü Onur Ödülü’nün bu yıl 21. kez verildiğini belirterek, ödüle layık görülen Nazmi Bayrı’yı tebrik etti. Ardından yazar Şaban Akbaba, Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni okudu. Öykünün, insanların birbirini anlamasını sağlayan sıcak bir anlatı biçimi olduğunu vurgulayan Akbaba, “Öykü, insanın yaratıcılığının sonsuzluğunu gösteren bir dildir. Yazdıkça ve okudukça hayatın değerini daha iyi kavrarız” dedi.

Nazmi Bayrı: “Yalınlık, edebiyatın zirvesidir”

Etkinlikte, BUYAZ Öykü Onur Ödülü’ne layık görülen Nazmi Bayrı, Pelin Yılmaz moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirdi. Öyküye bakış açısını ve yazarlık serüvenini paylaşan Bayrı, çocukluk yıllarında okuma tutkusunun, kendisinden büyük 68 kuşağı ağabeylerinden aldığı kitaplarla başladığını anlattı. Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra bugüne kadar dokuz kitap yazdığını belirten Bayrı, üzerinde çalıştığı yeni projeler olduğunu da ifade etti.

Öykülerde yalın anlatımı benimsediğini vurgulayan Bayrı, “Yazar ustalaştıkça yalınlaşmayı öğrenir. Uzun ve süslü cümlelerden kaçınmak gerekir. Edebiyat, bir saniyede okurun zihnine kazınmalıdır. Yalınlık, asla basitlik değildir, aksine ulaşılması zor bir zirvedir” dedi.

Öykülerin uzunluğunun bir ölçüt olmadığını belirten Bayrı, iki satırdan elli sayfaya kadar değişebileceğini ifade etti. Öykünün, insanın doğayla ve toplumla olan serüveni olduğuna dikkat çeken Bayrı, öykülerin okura dokunması ve bir mesaj vermesi gerektiğini vurguladı.

Sanatın iyileştirici gücüne olan inancını da dile getiren Bayrı, “Film izlemeyen, müzik dinlemeyen, kitap okumayan insan zihinsel olarak eksiktir. Edebiyat, insanı ruhsal olarak canlı tutar, direnç ve güç verir” sözleriyle sanatın yaşam üzerindeki etkisine değindi.

Bayrı’ya Onur Ödülü Takdim Edildi

Samimi bir atmosferde gerçekleşen söyleşinin sonunda katılımcılar, Bayrı’ya merak ettikleri soruları yöneltti. Gecenin finalinde ise BUYAZ Başkanı Bülent Elitok, BUYAZ Öykü Onur Ödülü’nü Nazmi Bayrı’ya takdim ederek edebiyat dünyasına yaptığı katkılardan dolayı kendisini tebrik etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.