Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 30°C
Açık
Bursa
30°C
Açık
Cum 32°C
Cts 28°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Bu karakter okuma hızını artıyor

Bu karakter okuma hızını artıyor
5 Ekim 2024 10:51
13
A+
A-

Yazar Murat Tunalı, dijital ortamlarda okuma hızını artıracak doğru yazı tipini anlattı. 

Her zamankinden daha fazla zamanı ekranlarımızda geçiriyoruz ve dijital cihazlar aracılığıyla hızla artan miktarda bilgi tüketmeye çalışıyoruz. Bu yüzden okuma hızı ve anlama konusunda zorluk çekiyoruz. Aşırı bilgi yüküyle başa çıkmak için çözüm; her zamankinden daha hızlı okumak.

Hızlı okuma, dikkat, odaklanma konularında kitapları bulunan yazar Murat Tunalı, dijital ortamlarda doğru yazı tipini seçerek okuma hızımızı yüzde 35 oranında artırabileceğimizi söylüyor.

Murat Tunalı, bilimsel açıdan da ispatlanan bu konuda şu bilgileri verdi:  “16 yaygın yazı tipi üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda; özellikle Times New Roman, Garamond, Arial ve Helvetica yazı tiplerinin okuma hızını yüzde 35 oranında artırdığı bulundu. Tabi punto boyutu da önemli. 12 puntoluk bir yazı 10 puntoya göre daha hızlı okunur. 

Dijital ortamlarda yazı karakterini ve puntosunu istediğimiz gibi ayarlama imkanımız var. Dergi, gazete, kitap gibi basılı materyallerde ise Helvetica ve Times New Roman karakterleri yazıların daha hızlı okunmasını sağlar.

Bu arada, 1 saniyede 1 ila 3 kelime okuyabilen göz beynin ihtiyacı olan devinimi yakalayamazsa okuma anında dikkat dağınıklığı, odaklanamama ve uyku gelmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Bir kişi, yeterli eğitimi alması halinde saniyede 6-10 kelime okuyabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.