Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 15°C

II.Murad Han dualarla anıldı

II.Murad Han dualarla anıldı
3 Şubat 2021 17:21
324
A+
A-

Osmanlı’nın ikinci kurucusu sayılan Çelebi Mehmed’in oğlu olarak dünyaya gelen 2. Murad Han, vefatının 570. yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Muradiye Külliyesi’nde anıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından II. Murad Han’ın 570’inci vefat yıldönümü münasebetiyle Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde anma programı düzenlendi. Program öncesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve beraberindekiler, II. Murad Han’ın türbesini ziyaret ederek Kuran-ı Kerim okuyarak dua ettiler. Daha sonra müzeyi gezen katılımcılar, eserleri yakından inceledi. Muradiye Camii İmam Hatibi Lütfi Taşcı tarafından Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan programa, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Osman Mesten, Emine Yavuz Gözgeç, Atilla Ödünç, Mustafa Esgin, Refik Özen ve Ahmet Kılıç, İl Müftüsü İzani Turan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve vatandaşlar katıldı.

FATİH SULTAN MEHMET’İN BABASI

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Fetret Devri’ni bitirdiği için Osmanlı’nın ikinci kurucusu sayılan Çelebi Mehmed’in oğlu olarak dünyaya gelen 2. Murad’ın geride Cihan Devleti’ne doğru yol alan bir devletle Fatih Sultan Mehmed gibi bir evlat bıraktığını söyledi. Koca sultanın Rumeli’nin birçok yerine sefer düzenlediğini ve bugünkü köprülerin sağlam temellerini attığını hatırlatan Başkan Aktaş, devletin sadece savaş değil aynı zamanda ilim, irfan, edebiyat, sanat ve mimari demek olduğunu söyledi. Osmanlı ilim hayatının 2. Murad devrinde büyük bir ilerleme gösterdiğini belirten Başkan Aktaş, Türkistan, Kırım ve Arabistan yörelerinden birçok değerli ulemanın Anadolu’ya getirildiğini dile getirdi. Birçok önemli ismin gelmesiyle ilmî hayata canlılık verildiğini anlatan Başkan Aktaş, “2. Murad devrinde birçok eserin Arapça ve Farsçadan Türkçeye çevrilmesi Türk kültürünün gelişmesi bakımından önemlidir. 2. Murad, Muradiye Külliyesi’nin bazı kısımlarıyla birlikte Edirne’de, Manisa’da, Alacahisar’da, Merzifon’da, Selanik’te, Üsküp’te birçok hayır eseri bıraktığı için ‘Ebü’l-hayrât’ olarak anılmıştır. Muradiye, Bursa’nın en özel köşelerinden birisidir. Tanpınar’ın ifadesiyle ‘Sabrın acı meyvesidir’. Osmanlı’yı kuran, Osmanlı’nın ilk başkenti ve ilk 6 padişahı bağrında barındıran Bursa’da yaşamak hepimiz için ayrıcalıktır” dedi.

Bursa Milletvekili Osman Mesten ise, oğlu Fatih Sultan Mehmed’in kalbine büyük idealleri koyan kişinin 2. Murad olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, 30 yıl süren hükümdarlığı boyunca hakkın, adaletin egemenliği için büyük mücadele veren Sultan 2. Murad Han’ı anmanın önemine değindi. Ecdadın 1000 yıldır bütün cihanda onurla İslam’ın sancaktarlığını yaptığını hatırlatan Erbaş, bu idealin devlet bulmuş hali olan Osmanlı’nın 700 yıl adalet ve merhamet dağıttığını söyledi.

Program, Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Doğan Yavaş’ın ‘2. Murad Han’ın yaşamını konu alan sunumuyla devam etti. Anma programının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Tarihi Belediye Binası’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.