Bursa Vergi Dairesi’nden ‘yapılandırma’ açıklaması
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı, mükellefler için ‘vergi yapılandırma’ süreci konusunda açıklama yayımladı.
İŞTE O AÇIKLAMA
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yapılandırma Kanunuyla;
Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme faizi/gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında fark alındığı için bu tutarlar yaklaşık %75 oranında azalıyor.
Vergi aslına bağlı cezalar tamamen siliniyor.
Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında % 50 indirim yapılıyor.
Borçlar peşin olarak 1 Şubat 2021 tarihine kadar veya ilk taksit 1 Şubat 2021 tarihinde olmak üzere taksitler halinde (6, 9, 12, 18 taksitle ve 2 ayda bir) ödenebilecek.
Taksitlendirme yapılabilmesi için ayrıca teminat istenilmeyecek.
Yapılandırılan borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ayrıca indirimler yapılacak.
7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar talep edilmesi halinde 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılabilecek.
Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak.
Borçların takibiyle ilgili vergi ihtilafları sonlandırılacak.
Hangi Borçlar Kanun Kapsamında Yapılandırılabilir?
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler,
Trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar dahil idari para cezaları,
YURTKUR’dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçları,
bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek.
Kanun; 31 Ağustos 2020 tarihini esas almakta olup, 31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından Kanunun yayımlandığı 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla kesinleşmiş olanları ve bu tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanları kapsamındadır.
Başvuru Hangi Tarihe Kadar Yapılmalı?
Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek.
COVİD-19 pandemisi nedeniyle başvuruların www.gib.gov.tr adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu hatırlatmak isteriz.
Kanunla ilgili her türlü sorularınıza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz.
Herkese sağlıklı günler dileriz.
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı