Bursa’da Corona’ya inat yüzde 50 indirimli otopark
Heykel Osmangazi Katlı Otoparkı’nın işletmecisi HAŞ TES A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Alhan, Türkiye’de Avrupa’daki gibi otopark kültürünün gelişmediğine işaret ederken, “ Otoparkta araçlarınız son derece güvenliklidir. Dışarda kalan arabalar ise tehdit altındadır. Aracınızı satarken bile zorlanırsınız” uyarısında bulundu.
Hava şartlarının da soğuması, sağanak yağmur ve dolu yağışlarının da hız kazanmasının ardından araç sahiplerini de farklı bir telaş sardı. Otomobillerini korumak isteyen sürücüler, kapalı otoparkları tercih ederken, sadece hava şartlarından değil aynı zamanda farklı olumsuzluklardan etkilenmemelerini de göz önünde bulunduruluyor.
SUYU GÖZEDEN KESTİLER
Heykel Osmangazi Katlı Otoparkı’nın işletmecisi HAŞ TES A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Alhan, Koronavirüs salgınının sadece Bursa veya Türkiye’de değil dünyada iş hayatını çok kötü etkilediğini açıklarken, “Bundan en fazla otoparkçılar etkilendi. İşyerimiz Heykel’deki Valilik binasının üzerinde Bursa’nın merkezi bir yerinde olmasına rağmen işlerde yüzde 50 düşüş oldu. Eskiden rahat bir şekilde kiramızı ödeyebiliyorduk, virüsün çıkmasıyla ödeyemez olduk. Belediyenin bütün sokakları ve ana caddeyi otopark yapması da etkili oldu. Suyu adeta gözeden kestiler. Gelen sularla yetinmeyeceğimiz aşikardır” açıklamasında bulundu.
KATLI OTOPARK ÜCRETLERİ YÜKSEK DEĞİL
Vatandaşların katlı otoparklara fiyatları pahalı olduğu gerekçesiyle girmek istemediğini vurgulayan Alhan, “Kapalı otoparklar hem güvenli hem de ucuz. Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikle şunu bilmesi gerekir Heykel’deki katlı otoparkların hiçbiri tam kapasiteyle çalışmıyor fakat BURBAK’ın parklarında yer bulmak mümkün değil. Sokaklarda uygunsuz park eden araçlardan ambulans ve itfaiye araçları çoğu zaman hızlı geçiş yapamıyor. Atatürk Caddesi ise Bursa’nın ana arteri yani soluk borusudur. Tramvay bir şeridi kapatıyor, diğer bir şeridi de BURBAK kullanıyor. Geriye kalan şerit ise şehir trafiğine cevap vermiyor” diye konuştu.
ATATÜRK CADDESİ’NDE BURBAKLAR İPTAL EDİLMELİ
Setbaşı bölgesinin öğleden sonra sürekli tıkandığını açıklayan HAŞ TES A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Alhan, “Çünkü bir şerit gidiş geliş olduğundan geriye birer şerit kalıyor böyle olunca ister istemez trafik akışı duruyor. Atatürk Caddesi’ndeki BURBAK’a ait otoparklar iptal edilmelidir. Bursa’nın en eski beş tane kapalı otoparkı Atatürk Caddesi’nden beslenmektedir. Bunları boş kalması ve mağdur olması söz konusudur. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı hakkaniyet sahibidir. Hiç kimseyi mağdur etmeyeceklerini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
HER ŞEY MADDİYAT DEĞİL
Coronavirüs nedeniyle Bursalı sürücüler için bir şans sunduklarını vurgulayan Alhan, “Eski fiyatlarla bu işi götüreceğimizi düşünerek fiyatlarda yüzde 50 indirim yaptık. Şu anda 1 saati 5 liradan hizmet veriyoruz. İkincisi saati 10, 3 ve 4’ten sonra 13 lira oluyor. 1 saati 12 lira olan otoparklar da var. Belediye ise ortalama 7 liralık hizmet veriyor. Bizler halkımızı düşündük, her şey maddiyat değil. Nereye kadar götüreceğimizi bilemiyoruz” dedi.
DOLU BÜYÜK PROBLEM
Olumsuz hava şartlarının araçları kötü etkilediğini vurgulayan Ramazan Alhan, “Dolunun yağması arabaları tamamen perişan ediyor. Dolu olduğu için hasarlı gibi duruyor ve problem yaşıyorlar. Kapalı otoparkta ise hiçbir sıkıntı yok. Kışın aküler zayıf olduğunda arabalar çalışmaz. Burada ise kardan, doludan veya lodostan etkilenmiyor. Bizim otoparkımız da dışarıya nazaran nispeten sıcak olduğu için böyle bir problemle de karşılaşılmıyor. Abonelerimiz belli bir ücret ediyor ama bunun karşılığını kat be kat alıyor. Otoparkta olunca, çiziği, vuruğu veya farklı bir etmene bağlı problemi olmuyor. Yağmur veya güneş de görmüyor. Rahat bir şekilde satıyor. Arabalar temiz de kalıyor. Bize abone olan 1990 model bir Mercedes araba var, üzerinde hiçbir çizik yok gıcır gıcır. Kapalı otoparkın avantajı da bu oluyor. Dışarıya bıraktığında ise hiçbir güvencesi yok” dedi.
OTOPARK GELENEĞİ OLUŞMADI
Türkiye’de otopark geleneğinin olunmadığını açıklayan Alhan, “Kentlerde yaşayanlar Avrupa’dan elli sene sonra otomobille tanıştı. O yıllar fakirlik ve yoksulluğun hüküm sürdüğü yıllardı. O dönem her şeyin kadri ve kıymeti biliniyordu. Ne zaman ki köyden kentlere göçler başlayınca şehirlerde düzen bozuldu. Kente gelen vatandaş zar zor bir otomobil sahibi oldu ama kentli olamadı. Kent kültürünü ve imkanlarını benimsedi ancak şehirli olamadı. Kasabadaki yaşantısını şehre taşıdığı için otopark yerine sokak aralarına park etmeyi tercih etti. Bunda belediyelerinde rolü büyük oldu. Belediyeler inşaat ruhsatlarına otopark bedeli adı altında bir ücret alınınca otopark yapılmadı. Maalesef bu konuda Avrupalı gibi olamıyoruz. Sürücüler, yol kenarına veya sokak aralarına bırakıyor. Otopark geleneğini henüz kazanabilmiş değiliz. Bu konuyla ilgili olarak ciddi bedel ödeyenler de var. Bir insanın aracı çekildiği zaman tam anlamıyla o günü gidiyor. Hem çekici ücreti, hem de trafiğe ceza ödüyor. Otoparkımızda ise aracı rahat ve güvence altında. Hiçbir sorunu da yok. Arabasını tertemiz bıraktığı gibi alabiliyor” açıklamasında bulundu.
DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ
Pandemi sürecinde devletten destek beklediklerinin altını çizen Heykel Osmangazi Katlı Otoparkı’nın işletmecisi HAŞ TES A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Alhan, “İşlerin bu çapta azalmasına karşılık kiralarımızın da düşürülmesini talep ediyoruz. Kiralarımız düşerse biraz daha rahat nefes alırız. Şayet bunu gerçekleştiremiyorlarsa sadece pandemi sebebiyle kiramızı ödeyemediğimiz zaman için bizlerden faiz alınmasın. Gecikmeli olarak ödeyince otomatik olarak faiz de ekleniyor” diye konuştu. Ramazan Alhan, otopark sahipleri olarak herhangi bir çatı kuruluşu ya da derneklerinin olmadığını da sözlerine ekledi.