Dolar 34,5896
Euro 36,2741
Altın 2.982,34
BİST 9.632,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 9°C
Az Bulutlu
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C

Ramazanda spor nasıl yapılmalı?

Ramazanda spor nasıl yapılmalı?
6 Nisan 2023 11:39
91
A+
A-

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr. Yaşar Akdoğan, Ramazan ayında doğru egzersiz ve spor programının nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu.

BURSA (İGFA) – Ramazan ayında sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak kadar düzenli egzersiz ve spor yapmak da önem taşıyor.

Nev Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr. Yaşar Akdoğan, Ramazan ayında nasıl spor yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

“Kişi sağlık için spor yapıyorsa, ramazan ayı boyunca antrenman programında bazı düzenlemeler yapmalıdır” diyen Dr. Akdoğan, “İftardan 2 saat sonra antrenman yapmak daha doğru olur. İftar öncesi veya hemen sonra egzersiz yapılmamalıdır.İftarda bol sıvı ve sindirimi kolay olan yiyecekler tüketmiş olmak gerekir.Antrenman 1 saatten daha uzun olmamalıdır.Spor, nemin ve sıcaklığın düşük olduğu ve tercihen hava akımının olduğu ortamda yapılmalıdır.Antrenman aşırı yorgunluk ve sıvı kaybına sebep olmayacak biçimde her zaman yapılandan daha hafif olmalı ve aralıklı yapılmalıdır.Giyim, iklim koşullarına uygun olmalı ve aşırı telemeyi engellemelidir.Yeterli uykuya dikkat edilmelidir. Uykusuzken yoğun antrenman yapılmamalıdır.Gün içinde yorucu aktivitelerden kaçınmak gerekir.Sakatlanmaları engellemek amacıyla spor öncesi ısınmak, spor sonrası vücudu esnetmek gibi her zaman geçerli egzersiz prensiplerine uymak gerekir” diye konuştu.

YORGUNLUK HİSSİ NORMAL

“Ramazan ayı boyunca birçok kişide olduğu gibi, sporcularda da yorgunluk hissi şikâyeti vardır” diyen Dr. Yaşar Akdoğan, “Profesyonel sporcunun oruç tutması performansını düşürebilir.Sporcular, yeterli kaloriyi ve gerekli besin maddelerini almaya dikkat etmelidir.Oruç tutan sporcuların çoğunda gözlenen özellik, Ramazan ayı boyunca daha yağlı yiyecekler, daha fazla hayvansal protein ve daha fazla şeker tüketilmesidir.Ramazan’da yaygın olarak sporcularda daha geç saatte yatma ve uyku eksikliği gözlenir.Ramazan ayında oruçlu olan sporcu kaçınılmaz olarak bazı zorluklar yaşayacaktır.Sıcak havada dayanıklılık azalır ve çabuk yorulma olur.Belirli bir sıklette yarışması gerekiyorsa kilo düştükten sonra yorgunluk dönemini oluşur.Birkaç güne yayılmış yarışmalarda yorgunluk gözlenir.Günün geç saatinde olan yarışmalarda zorluk çekilir.Günü erken saatinde yarışma olması bir önceki günün yorgunluğun devamına sebep olur” açıklamalarında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.