Dolar 34,6542
Euro 36,6585
Altın 2.942,51
BİST 9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 12°C
Az Bulutlu
Bursa
12°C
Az Bulutlu
Per 15°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 12°C

Bursa Yıldırım Belediyesi kültür hayatına yeni bir eser daha kazandırdı

Bursa Yıldırım Belediyesi kültür hayatına yeni bir eser daha kazandırdı
2 Nisan 2022 13:59
212
A+
A-

Yıldırım Belediyesi, 58. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında, Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’nde Türk Gölge Oyunundan Kalan Yazılı Miras Kitabı’nın tanıtımı için program düzenledi.

BURSA (İGFA)- Yıldırım Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi önemli bir eserin kültür hayatına kazandırılmasına öncülük etti. Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Nezaket Özdemir Bircan tarafından ‘Türk Gölge Oyunundan Kalan Yazılı Miras’ adlı kaynakça kitap kaleme alındı. Yıldırım Belediyesi Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’nde, ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Karagöz gölge oyunu ile ilgili dünya çapında yapılmış akademik çalışmaların künyelerinin bir araya getirildiği kaynakça için lansman ve panel düzenlendi. Kitabın yazarı,  Belge ve Bilgi Yönetimi Uzmanı Bursa Araştırmacısı Nezaket Özdemir Bircan ve kitabın editörü Uludağ Üniversitesi Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim İ. Öztahtalı’nın katılımıyla gerçekleşen lansman programında karagöz üzerine konuşuldu ve  ‘Perdenin Arkasındaki Karagöz’ belgeseli izlendi. Program sonunda Yazar Nezaket Özdemir Bircan katılımcılara Yıldırım Belediyesi tarafından hediye edilen kitabını imzaladı. Türkçe ve İngilizce tek eserden oluşan kaynakçada, gölge oyunuyla ilgili 1921 eserin bilgilerinin yanı sıra Karagöz sanatının nasıl bir yöne evrildiğini anlatan değerlendirme yazısı yer alıyor.

Kültür hayatına yeni kazandırılan eserlerle katkı sağlamaya devam ettiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım Belediyesi olarak temel belediyecilik faaliyetlerimizin yanında spordan kültüre, eğitimden sosyal yaşama hayatın birçok alanında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında tarihimizde önemli yer edinmiş mekânları, isimleri ve konuları ortaya koyduğumuz eserlerle gün yüzüne çıkarıyoruz. , ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Karagöz gölge oyunu ile ilgili dünya çapında yapılmış akademik çalışmaların künyelerinin bir araya getirildiği bir kaynakçanın hayata kazandırılmasına destek olduk. Bu eseri hazırlayan Nezaket Özdemir Bircan ve kitabın editörü yapan İbrahim İ. Öztahtalı hocamıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu eserler tarihi günümüze yansıtmada önemli kaynaklar olarak raflardaki yerini alacaktır” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan kaynakçanın dünyada Karagöz ile ilgili yapılmış bütün akademik, sosyal çalışmaları içinde barındırdığını söyleyen kitabın editörü Öztahtalı, “Nezaket Özdemir Bircan’ın kaleme aldığı kitapta, Karagöz ile ilgili çok ciddi bir araştırma bölümü yer alıyor. Bu araştırma bölümünde, Karagöz’ün başlangıcından bugüne kadar geçirdiği serüvenler, evreler ve gelişim süreci anlatılıyor. Bütün dünyada Karagöz ile ilgili yapılan tüm çalışmalar, bu kitabın temel konusunu oluşturuyor. Karagöz ile ilgili yapılacak bütün çalışmalarda, araştırmacıların başucu kitabı olarak değerlendirilebilir. Kaynakça fikri Nezaket Özdemir Bircan’dan geldiğinde heyecanla bu fikrin gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Uzun bir çalışma ve tasarımdan sonra kitap yayımlandı. Yıldırım Belediyesi kitabın basılması için ortamı hazırladı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kitapla doğrudan ilgilenerek Bursa ve Türkiye kültür tarihine önemli bir eserin kazandırılmasına vesile oldu. Ben kendilerine desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.