Rahim ağzı kanserinde erken tanı önemli

Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, düzenli şekilde yapılan tarama testleri ile rahim ağzı kanseri oluşmadan tedavi olabileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünya genelinde 500 binin üzerinde kadına, rahim ağzı kanseri tanısı konuyor ve bunların yarısına yakını da ne yazık ki yaşamını yitiriyor. Hal böyleyken, son yıllarda teknolojide olduğu gibi tıp alanında da ciddi mesafeler kat edilmesi sayesinde, smear testi/ PAP test gibi kullanılmakta olan etkin tarama programları ile özellikle gelişmiş ülkelerde, rahim ağzı kanseri görülme sıklığında ve bu kansere bağlı ölüm oranlarında, önemli miktarda azalmalar sağlandı.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Engin Korkmazer, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan ve Türkiye’de her gün, ortalama 4 kadına teşhisi konulan rahim ağzı kanserine ilişkin bilgiler verdi. Dr. Korkmazer, düzenli şekilde yapılan tarama testleri ile kansere neden olan durumların erkenden tespit edilerek, kanser oluşmadan gerekli tedavinin yapılabildiğini ve bu sayede de tedavideki başarı yüzdesinin arttığını söyledi.
DÜZENLİ TEST YAPTIRILMALI
Rahim ağzının, rahmin doğum esnasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısmı olduğunu belirten Doç. Dr. Engin Korkmazer; “Rahim ağzı (serviks) kanseri, oradaki anormal hücrelerin bölünmesi ve kontrol dışı artışıyla meydana gelen, ölümle de sonuçlanabilen çok ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıktan dolayı yaşanan ölümlerin yüzde 80’den fazlası, yeterli rahim ağzı kanser taraması programlarının bulunmadığı ülkelerde görülüyor. Hastalığa erken dönemde tanı konulması durumunda, çok sayıda yaşam kurtarılabiliyor. Herhangi bir belirti olmasa da kadınların, düzenli olarak yılda bir kez bu taramaları yaptırmaları faydalı olur. Bu sayede, rahim ağzı kısmında bulunan doku ve hücrelerdeki anormal değişimleri erken evrede yakalayıp, kansere dönüşmeden tedavi etmek mümkün olacak” dedi.
SİGARA KONUSU ÖNEMLİ
Serviks kanseri olarak da bilinen rahim ağzı kanserinin ortaya çıkmasında; genetik geçiş, yaşam tarzı ve çeşitli virüslerin rol oynayabildiğini aktaran Dr. Engin Korkmazer, “Bu hastalıkta erken teşhis, risk faktörlerinin iyi saptanması, düzenli kontrol ve farkındalığın artması ile tedavideki başarı da artış gösteriyor. Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü, özellikle erken yaşta evlenenlerde, çok eşli kişiler veya günde bir paket ve üzerinde sigara içenlerde riski artırmaktadır. Düzenli uygulanan servikal tarama rahim ağzı kanserine karşı alınan en iyi koruma yöntemlerinden biridir” ifadelerini kullandı.