Dolar 32,6788
Euro 35,1641
Altın 2.446,45
BİST 10.380,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 33°C
Açık
Bursa
33°C
Açık
Sal 33°C
Çar 30°C
Per 26°C
Cum 30°C

Ekmeğinin peşinde koşanlara ‘büyük’ destek

28 Haziran 2024 21:28 | Son Güncellenme: 28 Haziran 2024 21:29
55
A+
A-

Hayat standartları artık başka boyutlara evrilmiş durumda… Bugün markete gittiğinizde aynı manzara ile yarın karşılaşma olasılığınız son derece düşük…

Ekmeğinin peşinde koşanlar için ise şartlar daha da ağır… Temel ihtiyaç olan gıdalara erişim son derece  kıt vaziyetlere kadar geriledi.

Son dönemde büyük tartışma konusu ise BESAŞ ekmeğine gelen zamlar oldu… Hayat gailesi içerisinde yapılan artışı fahiş görenler hemen eleştiri oklarını yöneltmeyi bildi. Tabi hepsi ayrı ayrı ekonomi profesörü(!) olduğu için hesabı kitabı çok çok iyi biliyorlar…

Tabi memur, emekli ve asgari ücretleri de aynı paralel de hesapladıkları için doğal bir hal bu tabi (!)

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 400 gram BESAŞ ekmeğinde yapılan fiyat düzenlemesinin bahanesini değil gerekçesini açıkladı.  Bozbey, son bir yılda un başta olmak üzere işçilik ve hammadde girdilerinde yaşanan yüzde 100’ün üzerindeki artışa rağmen düzenlemenin yüzde 67 ile sınırlı tutulduğunu vurguladı.

BESAŞ’ın ürettiği 400 gram ekmeğin fiyatı yüzde 67’lik düzenleme ile 7,50 TL’den 12,50 TL’ye çıktı. Son düzenlemenin Temmuz 2023’te yapıldığını hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eski fiyatlarla alınan un stoğunun ancak bugüne dek mevcut fiyatlarla üretim yapılmasına olanak sağladığını vurguladı.

Direniş maalesef stoklarla beraber sona erdi. Bazı ürünlere gelen 10 liralık zammın halkın gülümseme özgürlüğünü sekteye uğrattığı algısını oluşturmaya çalışanlar ise sırçalı köşklerinde toplumu galeyana getirmeye çalışan kesim oldu.

Temmuz 2023’te yapılan son düzenlemenin ardından maliyetlerde yaşanan artışları işaret eden Başkan Bozbey, “Temmuz 2023’ten sonra ana girdi olan undaki artış, yine işçilik ve diğer girdilere gelen zamlarla birlikte yüzde 100’ün üzerinde bir artış olmasına rağmen biz 400 gram ekmeği kilogramı 31 lira civarında tuttuk. Piyasada satılan ekmeklerin kilogramı 50 lira civarındayken yapılan fiyat düzenlemesi yüzde 67’dir. Yani biz yüzde 33 civarında Bursalıların lehine aşağıda tuttuk. Bu artış da ekmeğin maliyetidir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, elbette para kazanma derdinde değil, vatandaşın sofrasına ekmeği maliyetine götürme derdinde…

Ekmeğinin peşinde olanlar ‘büyük’ destekle birlikte BESAŞ’ın tüm ekmek çeşitlerine aynı ekonomik şartlarla ulaşmaya devam edecek. Enflasyon düşerse, ulaştıkları ekmek de yaşam seviyeleri de artacak.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.