Dolar 34,5278
Euro 36,1616
Altın 3.003,17
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C
Bursa
°C
°C
°C
°C
°C

2021 Özel Güvenlik Sektörü için zor oldu

2021 Özel Güvenlik Sektörü için zor oldu
28 Aralık 2021 18:10
187
A+
A-

Pandemi süresince en ön saflarda çalışarak zor bir dönem geçiren özel güvenlik sektörünün çalışanları için; 2021 yılının sonuna gelirken bir kez daha özlük haklarının iyileştirilmesi çağrısı yinelendi.

Ülkemizde ‘özel güvenlik sektör standartlarının gelişim sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu özel güvenlik sektöründe çalışanlar açısından bakıldığında yaptıkları iş ve aldıkları riskin karşılaştırıldığında hak ettikleri özlük haklarının verilmesi konusunda bir denge sağlanamadığını belirtti.

GÜSOD Başkanı, yıl sonuna yaklaşırken 2021’de özel güvenlik sektörüne ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Özel güvenlik faaliyetlerinin 1980’li yıllarda başladığını ve 1990’larda bir hizmet ihtiyacına dönmeye başladığını söyleyen Kösereisoğlu, sektörün en önemli sorununun özlük hakları olduğunu vurguladı. 

SEKTÖRDE YAPILAN HARCAMA 30 MİLYONU GEÇTİ 

Pandemi dönemindeki kapanma tedbirleri kapsamında, özel güvenlik sektöründe başta AVM’ler, turizm ve perakende sektörü gibi bazı faaliyet alanlarının kısıtlanmasının ve kapatılmasının daralmalara neden olduğunu söyleyen Kösereisoğlu, şunları anlattı:

“Özellikle pandeminin ilk döneminde 30 bin güvenlik görevlisi geçici süreyle kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden faydalandı. Bu dönemde özel güvenlik görevlilerinin büyük bir kısmı görevlerine devam etti. Bu nedenle tüm özel güvenlik görevlilerimiz için pandemi süresince maske, siperlik, dezenfektan gibi kişisel koruma malzemeleri temin edildi. Yaptıkları iş gereği ön safhada yer alan özel güvenlik görevlileri için sık sık PCR testleri yapıldı.

Bu süreçte özel güvenlik sektöründe çalışanların salgından korunması için yapılan harcamalar 30 milyon TL’yi geçti. Üyelerimiz; pandemide en çok harcamayı yüzde 71 ile maske, siperlik gibi kişisel koruma malzemelerine yaptı. Özel güvenlik görevlileri arasındaki vaka oranı ise yaklaşık olarak yüzde 15’e ulaştı. Aşılama programına dahil edilmesiyle, bu oran düşüş eğilimine girdi” 

DOĞRU ÇÖZÜM; İNSAN, BİLGİ VE TEKNOLOJİ 

Pandemiyle birlikte insan temasının azalması eğilimiyle teknolojik çözümlerin de ön plana çıktığını vurgulayan Kösereisoğlu “Bu gelişme, termal kamera ile güvenlik çözümlerinin mevcut çözümlere entegrasyonunu sağladı. Bugün; turnike, kartlı geçiş sistemlerine ateş ölçer entegre edilip yüksek ateşlilere otomatik olarak geçiş izni verilmemesi bu entegrasyonlar sayesinde mümkün hale geldi. Özel güvenlik sektöründe doğru çözüm; insan, bilgi ve teknoloji bir araya gelerek oluşur. İnsan faktörü her zaman bu çözümler arasında yer alacak” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.